Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου



2ο Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου
Βόλος, 6, 7, 8 και 9 Απριλίου 2017
Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου



Πρόγραμμα

Πέμπτη 6 Απριλίου

Πρωινές δράσεις

10:00-11:00
Εργαστήριο 1: Σταμάτης Παπαδήμος, «Το ευτυχισμένο Καλοκαίρι του κυρίου Χόλι», ΄Ηρα Εκδοτική. «Ταξίδι»: η διαδρομή ενός παραμυθιού. Από την ιδέα στο ράφι του βιβλιοπωλείου. Πώς φτιάχνετε ένα παραμύθι; Το «συγγραφικό» και το δημιουργικό, το κομμάτι της εικονογράφησης και της διαδικασίας πριν φτάσει στο ράφι των βιβλιοπωλείων. Ο Σταμάτης Παπαδήμος θα επιχειρήσει να δείξει(και όχι να περιγράψει θεωρητικά) πώς το παραμύθι του από ιδέα, περνάει στο χαρτί κι από εκεί στον υπολογιστή, ώστε να πάρει την τελική του μορφή και να φτάσει στον αναγνώστη. Θα μεταφέρει στον χώρο της «επίδειξης» ό,τι απαραίτητο μηχάνημα χρειαστεί. Θα μετατρέψει για κάποιες ώρες τον χώρο σε ατελιέ ελπίζοντας η δράση να είναι χρήσιμη και να κατανοηθεί πλήρως ότι η «παραγωγή» ενός παραμυθιού (βιβλίου κλπ) είναι πολύπλοκη υπόθεση κι απαιτεί τη συνεργασία πολλών παραγόντων, ώστε το αποτέλεσμα να  είναι θετικό.
Εργαστήριο 2:  Αγγελική Θάνου, «Μουτάζ, το αρκουδάκι της αγκαλιάς, παραμύθι», ΄Ηρα Εκδοτική. Παράσταση αφήγησης για παιδιά ηλικίας 6 – 9 ετών. Αφήγηση: Αγγελική Θάνου, μουσική – τραγούδι: Σοφία Καγιά, λυρική τραγουδίστρια – μουσικοπαιδαγωγός.  Ο Μουτάζ είναι ένα αρκουδάκι που λατρεύει την αγκαλιά του Μαϊσάν. Όταν ξεσπάει ο πόλεμος στην πατρίδα τους,  βρίσκονται και οι δυο πάνω σε μια φουσκωτή βάρκα για να σωθούν. Ένα δυνατό κύμα άρπαξε τον Μουτάζ απ’ την αγκαλιά του Μαϊσάν και τον έστειλε στον πάτο της θάλασσας. Θα μπορέσει ο μικρός αρκούδος να γυρίσει πάλι στην αγκαλιά του ΜαΪσάν; Ένα παραμύθι που οδηγεί σε φωτεινούς δρόμους φτιαγμένους με αγάπη, κατανόηση και αλληλεγγύη. Τεχνικές: Αφήγηση, τραγούδι, μουσική, επίδειξη εικόνων και έκφραση.


11-12
Εργαστήριο 1: Ρίτσα Ψύλλου, «Tα Φιλαράκια… μας βοηθούν να νικήσουμε τις ανησυχίες μας!», Πεδίο. Διαδραστικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών (αριθμός συμμετεχόντων 15). Η συγγραφέας θα παρουσιάσει μια σειρά δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο  να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν και να διακρίνουν τα συναισθήματα, καθώς και τον τρόπο εκδήλωσής τους, να κατανοήσουν τη σχέση ανάμεσα στα συναισθήματα – τη σκέψη και τη συμπεριφορά, να εκπαιδευτούν στην αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με θετικές και να εξοικειωθούν με τρόπους επίλυσης προβλημάτων και κάποιας αγχογόνου κατάστασης. Το εργαστήριο θα βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν τη σημασία της καλλιέργειας δεξιοτήτων, που συμβάλλουν στη συναισθηματική και ψυχοκοινωνική τους ολοκλήρωση.
Εργαστήριο 2: Κολοβού Μαργαρίτα- Φουκαλά Συνοδή, «Με αφορμή έναν πίνακα ζωγραφικής-Θεόφιλος: Ένας ζωγράφος λαϊκός,  ένας άνθρωπος  διαφορετικός…». Δράση για παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού σχολείου. (Αριθμός συμμετεχόντων 15). Ένα βιωματικό θεατρικό εργαστήρι που με εργαλεία τη μυθοπλασία, το θεατρικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό τα παιδιά θα «διαβάσουν» πίνακες του Θεόφιλου, θα γίνουν ηθοποιοί και θα νιώσουν πως το να είναι κάποιος διαφορετικός ακόμα κι αν το περιβάλλον είναι επικριτικό μαζί του  δεν τον εμποδίζει να βρει την παγκόσμια αναγνώριση για πάντα… Κάποιες φορές δεν χρειάζεται η πρωτότυπη ιδέα ή το δύσκολο νόημα για να γίνει ένα έργο τέχνης. Ο Θεόφιλος μας έδειξε πως και η καθημερινότητα μπορεί να γίνει Τέχνη. Ας μετατρέψουμε λοιπόν και μείς τη δική μας καθημερινότητα σε Τέχνη…
Εργαστήριο 3: Λεμονιά Μουλά, «Παιχνίδι ζωής». Ήρα εκδοτική. Δράση για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Η συγγραφέας θα συζητήσει με μαθητές και εκπαιδευτικούς για το μεταναστευτικό, το ρατσισμό και την διαφορετικότητα με αφορμή το καινούριο της βιβλίο που παρουσιάζει την ιστορία ενός μικρού πρόσφυγα και τη ένταξη του στην ελληνική κοινωνία. Μαζί θα συζητήσουν το φαινόμενο του ρατσισμού καθώς και τις επιδράσεις του στην ψυχή ενός παιδιού. Επιπλέον θα μοιραστούν εμπειρίες που αφορούν στο σεβασμό της διαφορετικότητας και στο μεγάλο πρόβλημα, το προσφυγικό.

12:00-13:00
Εργαστήριο 1: Λάσκαρης Ζαράρης, «Το νησί και το αθάνατο νερό». Ήρα Εκδοτική και Ιωάννα Κουτρολού: «Ο  Ωκεανούλης», Μιχάλης Σιδέρης. Κοινή δράση για μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου. Οι συγγραφείς θα συζητήσουν με μαθητές κι εκπαιδευτικούς τους προβληματισμούς τους για τις κατακτητικές τάσεις του ανθρώπου στη φύση, αλλά και για τις δυσκολίες του δρόμου της αυτογνωσίας, που μπορεί να μας οδηγήσει στην προσωπική ελευθερία. Θα αναζητηθούν οι επιθυμητές στάσεις οι οποίες εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις  για την ανάπτυξη της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αυτογνωσίας, ως μορφές του υπαρκτού ανθρωπισμού. Θα προηγηθεί ένας θεατρικός διάλογος μεταξύ των ηρώων των δύο βιβλίων, ώστε να γίνουν αντιληπτές έννοιες οι οποίες θα έχουν ευεργετικές επιδράσεις μέσω κυρίως της ομαδοποίησης, για την επίλυση ακόμη και παγκόσμιων προβλημάτων.

Εργαστήριο 2: Στέφανος Παπαδόπουλος, «Τον νου σας, καρχαρίες, ερχόμαστε». Δράση για παιδιά 4 έως 10 ετών. Ένα παραμύθι γεμάτο δράση και περιπέτεια, αφιερωμένο με πολύ συναίσθημα και χιούμορ στους πρώτους Δασκάλους των παιδιών μας. Ο Δάσκαλος Αντώνης, διδάσκει στα παιδιά με το παράδειγμά του, με τις πράξεις του και όχι μόνο με τα λόγια την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη και τη γενναιότητα. Θα γίνει δημιουργική αφήγηση από τον ίδιο τον συγγραφέα με τη βοήθεια προβολής του παραμυθιού σε προτζέκτορα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά απέναντι στον κίνδυνο που διατρέχουν τα είδη προς εξαφάνιση και θα κατανοήσουν τη σημασία της προστασίας των ακτών και της θάλασσας. Θα ακολουθήσει δραματοποίηση σκηνών του παραμυθιού από τα ίδια τα παιδιά.
Εργαστήριο 3: ΄ Άννα Λαΐτσα, " Η πόλη με τα ονειρόδεντρα",  Μεσογειακή. Δράση για παιδιά 6-10 ετών. Αρχικά η συγγραφέας θα μιλήσει στα παιδιά γιατί έγραψε το βιβλίο αυτό. Στη συνέχεια τα παιδιά θα ακούσουν δυο παραμύθια με τίτλους "Το κέρμα " και " Ο λύκος και ο ψύλλος",  τα οποία μιλούν για το ότι - θέλω να είμαι πάντα πρώτη σε όλα, - βαριέμαι,- δεν μπορώ να αποφασίσω, -είμαι ο καλύτερος και το ξέρω. Αφού αναλύσει η συγγραφέας τα παραμύθια, θα κάνουν θεατρική αναπαράσταση αυτών. ΄Υστερα τα παιδιά θα ζωγραφίσουν ό,τι τους άρεσε από τα παραμύθια σε ένα έντυπο που θα δοθεί ως αναμνηστικό.


Απογευματινές δράσεις

16:00-17:00
Εργαστήριο 1:  Μάρω Αισώπου  και Δημήτρης Αίσωπος, «Κάτι χάνω κάτι βρίσκω». ΄Ηρα Εκδοτική. Ένα τρυφερό παραμύθι που αγγίζει ένα θέμα ''επικίνδυνο'', την απώλεια αγαπημένου προσώπου. Μέσα από αλληγορίες δίνονται όλα τα στάδια του πένθους και η διαχείρισή τους μέχρι την τελική παρήγορη αποδοχή. Μπορεί έτσι το βιβλίο να καταστεί εργαλείο για τον εκπαιδευτικό, τον ψυχολόγο, τον γονιό και να δώσει την αφορμή να συζητήσει και να δουλέψει το θέμα στην τάξη ή και μεμονωμένα.  Το πρωτοποριακό σε αυτό το βιβλίο είναι ότι με την επιστημονική επιμέλεια του ειδικού παιδαγωγού  Δημήτρη Αίσωπου έχει μεταφραστεί στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα  σε DVD για τα άτομα με προβλήματα ακοής, καθώς και στην γραφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης. Η δράση που θα παρουσιαστεί θα περιλαμβάνει παρουσίαση του παραμυθιού από τη μία εκ των συγγραφέων Μάρω Αισώπου και ομιλία από την ψυχολόγο κ Σοφία Γαϊτανά πάνω στο θέμα ''Απώλεια αγαπημένου προσώπου - Διαχείριση πένθους ''Θα ακολουθήσει συζήτηση

Εργαστήριο 2: Έλενα Στανιού, «Το μικρό ρυμουλκό», Ψυχογιός. Δράση για παιδιά Νηπιαγωγείου -Δημοτικού. Η Διδάκτορας Παιδικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νηπιαγωγός και Συγγραφέας, κ. Έλενα Χ. Στανιού, με αφορμή το βιβλίο της, Το μικρό ρυμουλκό, που κυκλοφόρησε πρόσφατα η δεύτερη ανατύπωσή του από τις εκδόσεις Ψυχογιός, θα απευθυνθεί στα παιδιά, ώστε: με τις δικές τους εμπειρίες, κάρτες συναισθημάτων και την ψυχοδυναμική των ηρώων της ιστορίας, να συνδημιουργήσει με τα παιδιά ένα μικρό σεμινάριο προφορικής αφήγησης για την ικανότητα θετικής ανταπόκρισης στα συναισθήματα των άλλων και την αποδοχή τους
Εργαστήριο 3. Λητώ Τσακίρη, «Στου ονείρου μου την άκρη ...φιλία έχω και αγάπη» Μουσική: Αντωνέλλα Πουλούλη, Διάπλους. Δράση για παιδιά 5-9 ετών. Μουσικό παραμύθι για την αξία της φιλίας και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Η Συγγραφέας θα ταξιδέψει τα παιδιά στο λιβάδι των συναισθημάτων όπου θα τα βοηθήσει με την ιστορία της να αντιληφθούν την αξία του «μοιράζομαι και συνυπάρχω», την πολύτιμη αξία της φιλίας και της αλληλοβοήθειας στη ζωή των ανθρώπων καθώς και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Μέσα από το εργαστήρι που θα υλοποιήσει με τα παιδιά, μετά τη δραματοποίηση  θα δώσει το έναυσμα να συνθέσουν  συντροφιά της, το δικό τους απόφθεγμα για τη φιλία, τον πίνακα της φιλίας τους και να συνθέσουν ιστορίες σχετικές με το θέμα της, μέσα από έργα μεγάλων ζωγράφων.

17:00-18:00
Εργαστήριο 1: Ζωή Γεροστάθη, Γιάννης Καραλάκος, Κωνσταντίνα Καραφέργια.  «Μια αρκούδα, μια φορά…», Ηρα  Εκδοτική. Παιγνιώδης δράση πάνω στο βιβλίο για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών.  Τι γυρεύει άραγε αυτός ο ταξιδιώτης σε αυτό το παράξενο δάσος; Γιατί στα καλά καθούμενα ένα πνεύμα πιάνει κουβέντα μαζί του; Γιατί άραγε το δάσος είναι παράξενα σιωπηλό και πως μια αρκούδα γίνεται παραμυθάς και μας διηγείται μια ιστορία ξεχασμένη;  Θέατρο, κίνηση , τραγούδι  και ένα κυνήγι θησαυρού για ……αρκούδες  μας παρασέρνουν στο ταξίδι της μικρής αρκουδίτσας και μας ζητούν να χορέψουμε μαζί της στη λύπη της και στη χαρά της. Μας ζητούν να της υποσχεθούμε  πως θα φροντίζουμε και θα αγαπάμε τη φύση για το καλό όλων μας.

Εργαστήριο 2:  Νίκος Μιχαλόπουλος, "Θες να παίξουμε; ...Όμως όλα τα πράγματα στη ζωή δεν είναι παιχνίδι" και "Οι κορυφές μέσα μας",΄Αγκυρα. Δράση για μικρούς και μεγάλους. Ένα βιβλίο cross over λογοτεχνίας, μια δράση για όλες τις ηλικίες. Με γέφυρα τα δύο του βιβλία αγγίζουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο το θέμα του bullying και της βίας σε κάθε της μορφή, ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδας μέσα από τη δυνατότητα προσωπικής υπέρβασης του καθενός. Μουσική, εικόνα, συζήτηση, αλληγορίες, θετική σκέψη και αλήθειες σε μια εκδήλωση-ψυχογράφημα για μικρούς και μεγάλους με πανίσχυρο το μήνυμα: "ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΘΕΛΩ ΜΠΟΡΩ"!!!

Εργαστήριο 3. Στέλλα Δημητρακοπούλου: Τα Μαθηματικά στο «Χρυσό Σκαραβαίο» του Ε.Α.Poe, Πατάκης. Δράση για εφήβους. Μια περιδιάβαση στον μυστικό κόσμο της Κρυπτογραφίας. Με αφορμή το εξαιρετικό έργο του E.A.Poe «Ο Χρυσός Σκαραβαίος» επιχειρείται μια προσέγγιση των μαθηματικών μέσα από ένα μυθιστόρημα κλασικής και  όχι καθαρά μαθηματικής λογοτεχνίας. Μέσα από πέντε δραστηριότητες εμπλουτισμένες με ιστορικά στοιχεία θα περιηγηθούμε στον κόσμο της κρυπτογραφίας από την αρχαιότητα έως σήμερα,  θα ανακαλύψουμε τις σπουδαίες εφαρμογές της στη σύγχρονη τεχνολογία και θα κρυπτογραφήσουμε τα δικά μας πρωτότυπα μηνύματα. Η δράση απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες.

18:00-19:00
Εργαστήριο 1: Μαρία-Χρυσή Σκρίμπα, «Η Υπόσχεση»,  Ανατολικός. Δράση για παιδιά που ονειρεύονται να γίνουν συγγραφείς. Είμαι μάλλον η πιο μικρή συγγραφέας σ’ αυτό Φεστιβάλ! Παρόλα αυτά σας καλώ να μιλήσουμε για τη γραφή που αγαπάω πολύ «δουλεύοντας» μια ιστορία που έπλασα με τη φαντασία μου θέλοντας να μοιάζει και αληθινή. Πόσο μεγάλη να είναι η απόσταση Θεσσαλονίκη-Αθήνα μπροστά στον χρόνο; Ένα τίποτα, μια κουκιδίτσα. Κι όμως για τη Μυρτώ, αυτή η απόσταση είναι τεράστια. Ήταν δηλαδή, μέχρι που μετακόμισε. Τώρα της φαίνεται σαν ένα πεζουλάκι, έναν πήδο κάνεις και βρίσκεσαι πάλι πίσω στα περασμένα. Γνωρίζει δύο φίλους, διασκεδάζουν μαζί. Όμως το κακό δεν αργεί να έρθει. Ένα ανεξήγητο ατύχημα την αφήνει σε αναπηρικό καροτσάκι. Ξαφνικά όλα αλλάζουν γύρω της. Πώς θα συνεχιστεί η ζωή της, τι θα πούνε για εκείνη, ποιος θα τη στηρίξει, και πάνω απ' όλα. Πώς θα κρατήσει την υπόσχεσή της;

Εργαστήριο 2:  Δημήτρης Αίσωπος και Γιώτα Κούγιαλη,  «Παιχνίδια για κωφά ή βαρήκοα παιδιά», ΄Ηβη. Δράση για παιδιά 7-13 ετών. Το βιβλίο έχει γραφεί για να αξιοποιηθεί στην τάξη αλλά και σε κάθε χώρο εκπαίδευσης παιδιών με προβλήματα ακοής. Βασικός στόχος  του είναι  να αναπτύξει τις ειδικές δεξιότητες και ικανότητες των παιδιών για την  ομαλή προσαρμογή τους στο κοινωνικό περιβάλλον μέσω της χαράς του παιχνιδιού. Περιλαμβάνει ψυχοκινητικές δραστηριότητες και λαϊκά -παραδοσιακά παιχνίδια διασκευασμένα για παιδιά με προβλήματα ακοής. Τα προγράμματα φυσικής αγωγής για τα κωφά και τα βαρήκοα παιδιά δε διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα των γενικών σχολείων. Επομένως και όλα τα παιχνίδια είναι κατάλληλα για αυτά. Αυτό που διαφέρει, κατά περίπτωση, είναι ο τρόπος που θα τα παίξουν.   Τα παιχνίδια θα παρουσιαστούν από τους εκπαιδευτικούς Δημήτρη Αίσωπο και Ευτυχία Πλακαρού  μέσω της συνεκπαίδευσης  τμήματος Ειδικής και Γενικής Αγωγής, καθώς έχει προηγηθεί επιτυχής συνεργασία και επικοινωνία των παιδιών  μέσω της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας με πολλαπλά οφέλη και για τα δύο τμήματα. Για μια εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, για έναν κόσμο ίσων ευκαιριών με σεβασμό και αποδοχή στη διαφορετικότητα.
Εργαστήριο 3: Παιδική  λογοτεχνία και κρίση». Το θέμα θα αναπτύξουν οι συγγραφείς Μάνος Κοντολέων και  Γιώτα Φώτου μετά από πρόσκληση στο Φεστιβάλ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας


Παρασκευή 7 Απριλίου

Πρωινές  δράσεις

11-12
Εργαστήριο 1: Στέφανος Παπαδόπουλος,  «Μνημεία και τέρατα». Δράση για παιδιά. Ένα ευφάνταστο ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο της αρχιτεκτονικής, που μας διδάσκει ότι ανεξάρτητα από τους ψηλούς πύργους και τα μεγαλειώδη μνημεία, δεν υπάρχει παιδεία και πολιτισμός χωρίς ευγένεια και σεβασμό για τους άλλους. Γεμάτο δράση, περιπέτεια και μπόλικο χιούμορ, μας οδηγεί στην αποδοχή της δικής μας ιδιαιτερότητας αλλά και στην αποδοχή της διαφορετικότητας των άλλων. Με τη χρήση πρωτόγνωρης και πρωτοποριακής τεχνολογίας επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, θα περιηγηθούμε και θα ανακαλύψουμε, κυριολεκτικά τρισδιάστατα, κάποια από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου.

Εργαστήριο 2: «Μάγνητες Τυφλοί», Λάμπρος Παρασκευάς, Αθηνά Ανεστοπούλου, Σοφία Χαμονικολάου, Βιβλία διασκευασμένα και προσαρμοσμένα για μαθητές με αναπηρία όρασης. Βιωματική δράση για παιδιά 13-18 ετών(Αριθμός συμμετεχόντων: έως 20 άτομα). Το Βraille είναι ένα απτικό σύστημα ανάγνωσης και γραφής. Αποτελείται από ανάγλυφες κουκκίδες που αντικαθιστούν τα γράμματα του αλφαβήτου και φέρει το όνομα του Louis Braille, που το επινόησε.  Με τρόπο βιωματικό θα επιχειρηθεί να γίνει αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που «κρύβουν» οι κουκκίδες, καθώς θα παρουσιαστεί και ο τρόπος που τυπώνονται τα βιβλία και οι εικόνες των βιβλίων

12-1
Εργαστήριο 2: Ελένη Αναστασοπούλου , Θεατρικό παιχνίδι με αφορμή το παραμύθι με τίτλο «Το Σανταλάκι», Διάπλους. Δράση για μαθητές Δημοτικού. Μία κούκλα είναι ο σύντροφος ενός παιδιού στο δρόμο της φυγής. Του τη χάρισε η αγαπημένη του φίλη που έμεινε πίσω. «Μια μέρα θα γυρίσω και θα σου φέρω πίσω την κούκλα σου» είπε στη φίλη του και έφυγε. Σε μια δύσκολη στιγμή η κούκλα, έσωσε τη ζωή του αγοριού. Στα χέρια του έμεινε μόνο ένα σανταλάκι.  Άραγε θα ξαναδεί ποτέ την κούκλα; Θα της φορέσει το σανταλάκι ; θα γυρίσουν κάποτε πίσω στο σπίτι τους; Θα βρει το παιδί ένα φίλο να το βοηθήσει;
Εργαστήριο 3: Άννα Λαΐτσα, " Η πόλη με τα ονειρόδεντρα", Μεσογειακή. Δράση για παιδιά 4-6 ετών. Αρχικά η συγγραφέας θα εξηγήσει στα παιδιά γιατί έγραψε το βιβλίο αυτό. Στη συνέχεια τα παιδιά θα ακούσουν δυο παραμύθια με τίτλους "Η Αννούλα τρώει κέικ " και " Τα φαινόμενα απατούν", τα οποία μιλούν για τη διατροφή και για τη φιλία κι αφού αναλύσει η συγγραφέας τα παραμύθια, θα κάνουν θεατρική αναπαράστασή τους.  ΄Υστερα τα θα ζωγραφίσουν ό,τι τους άρεσε από τα παραμύθια σε ένα έντυπο που θα δοθεί ως αναμνηστικό.

Απογευματινές δράσεις

16.00-17.00
Εργαστήριο 1: Κώστας Μάγος, «Ρόζα η ωραία θυμωμένη», Μεταίχμιο. Δράση για παιδιά 8-12 ετών. Ο Κώστας Μάγος, επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσα από την ιστορία της ‘θυμωμένης Ρόζας’ θα συζητήσει με τα παιδιά για τις έμφυλες διακρίσεις στα παιδικά παιχνίδια. Υπάρχουν ‘αγορίστικα’ και ‘κοριτσίστικα’ παιχνίδια; Η Ρόζα της ιστορίας επιμένει πώς δεν υπάρχουν και δείχνει στην πράξη ότι όλα τα παιχνίδια είναι για όλα τα παιδιά
Εργαστήριο 2: Ελένη Αναστασοπούλου, Η πολλαπλή νοημοσύνη των παραμυθιών : εφαρμογή στο παραμύθι «Ο Μπαμπαγιούμ και οι καραμέλες»,  Διάπλους. Δράση για εκπαιδευτικούς. Το παραμύθι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του παιδιού ως αναγνώστη, στα χέρια του ενήλικα ως αφηγητή και στα χέρια του δασκάλου ως παιδαγωγού. Η μάθηση από τη σκοπιά της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης  είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία κατά τη διάρκεια ή για την κατάκτησή της  συμμετέχουν διαφορετικές νοητικές λειτουργίες. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω είναι απαραίτητο να εξασφαλίζουμε την ενεργοποίηση κάθε τύπου νοημοσύνης και να δραστηριοποιούμε διαφορετικές γλώσσες μάθησης. Όταν το σχολείο εστιάζει στην ανάπτυξη των πραγματικών δυνατοτήτων κάθε παιδιού, λειτουργεί αντισταθμιστικά και δημοκρατικά, και δίνει την ευκαιρία που έχει ανάγκη το κάθε παιδί. Παρέχει ίσες, αλλά, διαφορετικές ευκαιρίες, σε ίσα, αλλά, διαφορετικά παιδιά.
Εργαστήριο 3: Τσιλιμένη Τασούλα, «Το μήνυμα της Αγάπης», Διάπλους. Διαβάζουμε και συζητούμε για το παραμύθι, ώστε να ανακαλύψουμε το μήνυμα της αγάπης. Συμμετέχει ο καθ. του Π.Θ. Α. Μαγουλιώτης. Δράση  για παιδιά 6 +. Με αφορμή  το νέο της βιβλίο  «Το μήνυμα της αγάπης»,  η συγγραφέας  θα συζητήσει με τα παιδιά για την «τέχνη» της αγάπης και θα επιχειρήσει μαζί με τον συνάδελφό της Απόστολου Μαγουλιώτη, καθηγητή εικαστικών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εικαστικές δράσεις. Θα οδηγήσουν τα παιδιά στη δημιουργία του δικού τους μηνύματος αγάπης και θα αναζητήσουν το νησί των Αβάντων, χώρο δράσης της ιστορίας.

17:00-18:00
Εργαστήριο 1 : Μάνος Κοντολέων, «Μανόλο, Μανολίτο και Μανουήλ». Πατάκης. Δράση για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Τα παιδιά θα έχουν διαβάσει  το βιβλίο, ώστε ο συγγραφέας να τους αναλύσει το γιατί το έγραψε, το πόσο μπορεί ένας μικρός και ένας μεγάλος να ανακαλύψουν μαζί τις μυστικές ιστορίες ενός τόπου. Μετά από σύντομη αναφορά στους μύθους για τους Κένταυρους, αλλά και τον Φρίξο και την Έλλη, τα παιδιά μαζί με τον συγγραφέα θα φτιάξουν τις δικές τους μυθικές παραλλαγές πάνω σε αυτά τα θέματα.
Εργαστήριο 2:  Πέγκυ Φούρκα, «Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι», Ψυχογιός. Διαδραστική παρουσίαση για μαθητές Δημοτικού. Με αφορμή την ιστορία του βιβλίου, η εικονογράφος Πέγκυ Φούρκα θα ανοίξει μια συζήτηση για τον σχολικό εκφοβισμό, τη διαφορετικότητα και τη φιλία. Το εργαστήριο περιλαμβάνει εικονογράφηση παιδικού βιβλίου εξηγώντας στα παιδιά τα στάδια εικονογράφησης ενός παιδικού βιβλίου, τη διαδικασία δημιουργίας ηρώων, ώστε να αντιληφθούν  πώς δίνουμε ζωή, έκφραση, κίνηση σε έναν ήρωα  με τη χρήση πάντα απλών γραμμών, που όλοι μπορούν να σχεδιάσουν. Καταληκτική δράση, ο σχεδιασμός με δαχτυλομπογιές του δέντρου της αγάπης και της φιλίας, ώστε να προκύψουν πρωτότυπα σχέδια, σελιδοδείκτες και κατασκευές, που θα μοιραστούν στα παιδιά
Εργαστήριο 3: Ιωάννα Μπακιρτζή-Μπαμπέτα  «Τα γουρουνάκια της ευτυχίας». Μεταίχμιο. Για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α’ Δημοτικού. Η αναζήτηση της ευτυχίας είναι ένα θέμα που αφορά μικρούς και μεγάλους. Τα γουρουνάκια της ιστορίας είναι τα τρία γνωστά γουρουνάκια του παραμυθιού. Τα παιδιά αφηγούνται την ιστορία κι έπειτα βλέπουμε τι συνέβη μετά. Πώς κατέληξαν τα γουρουνάκια; Τα γουρουνάκια υπάρχουν σε κούκλες, όπως και η γιαγιά. Αυτό βοηθά τα παιδιά να μιλήσουν μαζί τους. Να τους κάνουν ερωτήσεις. Με βιωματικό τρόπο και πάλι συνεχίζεται η παρουσίαση. Αφήγηση που διακόπτεται από παιχνίδι. Δεν είναι τόσο εύκολο να γίνουμε ευτυχισμένοι. Ή μήπως είναι; Τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ανεβαίνουν βουνά, συναντούν λύκους και λιοντάρια, κολυμπούν σε φουρτουνιασμένες θάλασσες μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν εκεί που βρίσκεται το κάθε γουρουνάκι. Στην παραλία, στο δάσος και στην πόλη, ακούν τι εστί ευτυχία για το κάθε ένα από αυτά. Ακολουθεί ένα κυνήγι θησαυρού, όπου τα παιδιά προσπαθούν να απαντήσουν σε γρίφους για να καταλήξουν στο μπαουλάκι που κρύβει το μυστικό της ευτυχίας.

18:00 Επίσημη έναρξη του φεστιβάλ
Χαιρετισμοί, Συνάντηση με τους συγγραφείς - δημιουργούς


20.00-21.00
Εργαστήριο 3: Λουδοβίκος των Ανωγείων, «Το μυρμήγκι και η πεταλούδα».  Σαββάλας. Όταν το μυρμήγκι συνάντησε την πεταλούδα με τα ολομέταξα φτερά, η ζωή του άλλαξε για πάντα. Από την επόμενη στιγμή άρχισε να ονειρεύεται ουρανό. Ένας άγγελος του δίνει την ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Το μυρμήγκι όμως διστάζει. Το σώμα του είναι πλασμένο για τη γη, μα η ψυχή του το καλεί να πετάξει. Τι θα αποφασίσει τελικά το μυρμήγκι;
Ο αγαπημένος τραγουδοποιός θα παρουσιάσει το βιβλίο του, στους μικρούς και μεγάλους φίλους, αφήνοντας ...μικρές μουσικές εκπλήξεις για όλους!



Σάββατο 8 Απριλίου

Πρωινές δράσεις
10:00-11:00
Εργαστήριο 1: Δήμητρα Σωκράτους, «Η  Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι». Βιβλιοπαρουσίαση για ενήλικες. Η Δήμητρα Σωκράτους, εκπαιδευτικός κι εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ιστορία η οποία επιχειρεί με αξιοσημείωτη προσοχή κι ευαισθησία να φέρει τους μικρούς αναγνώστες σ’ επαφή με τις ‘πραγματικότητες’ ενός παιδιού με καρκίνο και να τους ενδυναμώσει. Η Μαίρη, αποδεχόμενη την πρόκληση του Λευκού Μπιζελιού –σύμβολο για κάθε τι άγνωστο, δύσκολο και διαφορετικό– καταφέρνει να μυηθεί στη δικιά της ‘παιδική’ σοφία. Μια ιστορία δοσμένη μέσα από φαντασία, θετικότητα, συμβολισμούς και χιούμορ με τη ‘θεραπευτική’ συνοδεία της εικονογράφησης της εικαστικού δρος Στέλλας Καραγιώργη, η οποία περιλαμβάνει σύμβολα και φιγούρες από αρχαϊκά αγγεία. Η παρουσίαση περιλαμβάνει αφήγηση αποσπασμάτων, ερμηνεία των συμβολισμών της ιστορίας, εισηγήσεις για αξιοποίησή της και συζήτηση
Εργαστήριο 2: Γιώτα Αλεξάνδρου, «Φένια η αγαπημένη των ήχων», Πατάκης Δράση για παιδιά. Πώς θα ήταν ο κόσμος μας, αν είχε μόνο ήχους; Αν αναγνωρίζαμε τα λουλούδια από το άρωμά τους και μόνο; Αν υπήρχε μόνο ένα χρώμα; Ο Άλκης και η Φένια, ένα πλάσμα με φωτεινό χαμόγελο και ιδιαίτερες ικανότητες, θα είναι μαζί μας για να μας πάρουν από το χέρι και να μας δείξουν τον δρόμο. Μια διαδραστική εκδήλωση με κούκλες, τραγούδι, μουσικά παιχνίδια και παιχνίδια με τις αισθήσεις για να γνωρίσουμε την ομορφιά της διαφορετικότητας. Με τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας-παιδαγωγό-ηθοποιό Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου.
Εργαστήριο 3: Ιωάννα Μπακιρτζή-Μπαμπέτα, «Λέξη σαν μύγα»,  Μίνωας. Δράση για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α’ Δημοτικού.  Ένα βιβλίο που μιλά για τις κακές λέξεις οι οποίες παρομοιάζονται με μύγες. Κατά την αφήγηση της ιστορίας παίζουμε πολλά παιχνίδια με τα παιδιά. Σκοπός είναι να δείξουμε πως στην αρχή οι μύγες αυτές μπορεί να μας κάνουν να γελάμε αλλά στη συνέχεια γίνονται πραγματικά ενοχλητικές. Με μάσκες κάποια παιδιά γαργαλούν κάποια άλλα. Με μυγοσκοτώστρες προσπαθούμε να κυνηγήσουμε τις μύγες - φούσκες. Ενώ στη συνέχεια οι μύγες μεταμορφώνονται σε σκουπίδια και πρέπει να στοχεύσουμε καλά για να μπουν μέσα στην τσάντα σκουπιδιών. Στο τέλος πρέπει κάθε παιδί να σκεφτεί μια όμορφη λέξη και να την πει δυνατά. Οι όμορφες αυτές λέξεις μεταμορφώνονται σε καραμέλες που με το αλεξίπτωτο πετάμε ψηλά στον ουρανό

11:00-12:00
Εργαστήριο 1: Ελένη Σβορώνου, «Σκοράροντας στον Σκορπιό», Μεταίχμιο. Ένα εργαστήριο για παιδιά 8+. Με αφορμή την αγάπη του ήρωα για το ποδόσφαιρο, και τον καλύτερό του φίλο, τη μπάλα του, θα γίνουμε όλοι πρωταθλητές στο άθλημα που αγαπάμε. Θα νιώσουμε τον πυρετό της προετοιμασίας για τον αγώνα, τη χαρά και την απογοήτευση της νίκης και της ήττας και τέλος θα πάρουμε το μετάλλιο της τελικής νίκης. Πώς όμως τα καταφέραμε; Θα φτιάξουμε και θα μοιραστούμε ιστορίες με πρωταγωνιστές τον εαυτό μας και τον χειρότερο αντίπαλό του: τον φόβο

Εργαστήριο 2: «Μάγνητες Τυφλοί», Λάμπρος Παρασκευάς, Αθηνά Ανεστοπούλου, Σοφία Χαμονικολάου, Βιβλία διασκευασμένα και προσαρμοσμένα για μαθητές με αναπηρία όρασης. Βιωματική δράση για παιδιά 13-18 ετών, γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές (Αριθμός συμμετεχόντων: έως 30 άτομα ). Το Βraille είναι ένα απτικό σύστημα ανάγνωσης και γραφής. Αποτελείται από ανάγλυφες κουκκίδες που αντικαθιστούν τα γράμματα του αλφαβήτου και φέρει το όνομα του Louis Braille, που το επινόησε.  Με τρόπο βιωματικό θα επιχειρηθεί να γίνει αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που «κρύβουν» οι κουκκίδες, καθώς θα παρουσιαστεί και ο τρόπος που τυπώνονται τα βιβλία και οι εικόνες των βιβλίων


Εργαστήριο 3:  Τασούλα Τσιλιμένη & Βασίλης Παπαθεοδώρου. «Κοινές ιστορίες». Ο Κάρλ, ο Φρίτς και το αυγό της ευτυχίας του Β. Παπαθεοδώρου, Καστανιώτης και  Το μήνυμα της Αγάπης της Τασούλας Τσιλιμένη,  Διάπλους. Σεμινάριο/εργαστήριο για την τέχνη της μυθοπλασίας για εφήβους 16 ετών και ενήλικες. Από πού έρχεται η έμπνευση; Πώς γεννιέται μια ιδέα; Μπορεί μια ιδέα να οδηγήσει  σε μια ιστορία; Ποιος ο ρόλος της «είδησης» στη μυθοπλασία; Ένα σεμινάριο με εργαστηριακό χαρακτήρα για την αξιοποίηση μιας ρεαλιστικής «πηγής» (είδηση ή φωτογραφία), ως πρωτογενές υλικό δημιουργικής γραφής. Τα βιβλία «Ο Κάρλ, ο Φρίτς και το αυγό της ευτυχίας» του Β. Παπαθεοδώρου(Καστανιώτης) και  «Το μήνυμα της Αγάπης» της Τ.Τσιλιμένη,  (Διάπλους) αποτελούν ένα δυνατό και αδιάψευστο παράδειγμα για την παραγωγή ιστοριών που η βασική τους ιδέα στηρίχθηκε σε ένα και το αυτό δημοσίευμα στον τύπο.
Εργαστήριο 4: Τούλα Τίγκα, «Τα πουλιά στο χιόνι», Πατάκης. Δράση για παιδιά 11-13 χρόνων. Η συγγραφέας  Τούλα Τίγκα  συνομιλεί με τα παιδιά  για τα βιβλίο της  «Τα πουλιά στο χιόνι», εκδόσεις Πατάκη , τέταρτη  ανατύπωση Ιανουάριος 2015. Στη  χιονισμένη γειτονιά της Νέας Ιωνίας του Βόλου , με τα  σχολεία κλειστά λόγω χιονιού, μια παρέα παιδιών , εγγόνια  μεταναστών της Μ, Ασίας και  σημερινοί μετανάστες , βρίσκουν ευκαιρία  να ζήσουν αυτές  τις μικρές  περιπέτειες που αγαπούν τα παιδιά παίζοντας με το χιόνι , με τα συναισθήματά τους ,με τις απορίες τους και τις ανησυχίες τους. Αφορμή ,τα σημάδια που ένα πουλί αφήνει πάνω στο χιόνι. Τα παιδιά, παίζοντας ένα ακόμα παιχνίδι ,  προσπαθούν να «μεταφράσουν» αυτά τα σημάδια , γράφοντας μια μικρή ιστορία  το καθένα , μια ιστορία που δεν είναι παρά     ό,τι τους απασχολεί  και τους πονάει


12:00-13:00
Εργαστήριο 1: Μαρία Αγγελίδου, «Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα », Μεταίχμιο. Δράση για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας. Η συγγραφέας θα συζητήσει με δασκάλους και δασκάλες για το μάθημα της Ιστορίας, που είναι από τα πιο προβληματικά και δύσκολα στην εποχή μας. Με αφορμή τη νέα σειρά βυζαντινών ιστορικών παραμυθιών Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα συζητηθούν τα αίτια που έχουν καταντήσει την ιστορία ένα από τα πιο βαρετά και δυσάρεστα μαθήματα της διδακτέας ύλης, θα αναζητηθούν τρόποι να ξαναβρεί το πρώτο αυτό απ’ όλα τα μαθήματα τη ζωντάνια του και να βοηθηθεί ο εκπαιδευτικός στο δύσκολο έργο της διδασκαλίας ειδικά της βυζαντινής ιστορίας, που θεωρείται απ’ όλες η πιο γκρίζα, σκοτεινή και μονότονη
Εργαστήριο 2: Ζήσης Παπαϊωάννου, «ΕΛΠΙΝΙΚΗ- Φωνές και Ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης».  Όστρια. Δράση για παιδιά Δημοτικού.  Ο συγγραφέας θα συζητήσει με το κοινό και με αφορμή το βιβλίο θα διδάξει την Παιδαγωγική του θεάτρου και τον Αυτοσχεδιασμό σε μικρούς και μεγάλους για την ανακάλυψη την έμπνευση και την επικοινωνία. Ο αυτοσχεδιασμός είναι ένα πολύ παλιό εργαλείο καθώς πριν ανακαλυφθεί η γραφή οι άνθρωποι "αφηγούνταν"  ιστορίες παίζοντάς τες…
Εργαστήριο 3: Εργαστήριο 4: Θάνος Κόσυβας, «Βούλα, η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν είχε βούλες», Αλέξανδρος. Δράση για παιδιά 4-10 ετών. Ο συγγραφέας, η ηθοποιός Άννα Γκούντα και η μουσικός Νατάσα Ιωαννίδου, προσκαλούν τους μικρούς μας φίλους να γνωρίσουν τη Βούλα, τη μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν είχε βούλες, τη Ρούλα, τη μικρή ζεβρούλα, που είχε ροζ ρίγες αντί για μαύρες και το σοφό μπούφο για να ακούσουν τα σοφά του λόγια. Μέσα από τη θεατρική αφήγηση και το θεατρικό παιχνίδι και με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιών, τα παιδιά θα συμμετάσχουν και θα ευαισθητοποιηθούν για τα θέματα της διαφορετικότητας και της αποδοχής αυτής, την αυτοπεποίθηση και τη φιλία. «Αυτό που αξίζει είναι να μας αγαπάνε γι’ αυτό που είμαστε, για τη διαφορετικότητά μας. Αρκεί να το πιστέψουμε κι εμείς. Αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας…»
Εργαστήριο 4: Μαρία Καλύβα, «Ένα ξεχωριστό πλάσμα», Δράση  για παιδιά 4-8 χρονών. Η ηρωίδα του παραμυθιού έρχεται να μας μιλήσει για όλες εκείνες τις σκέψεις, τα λόγια και τις απερίσκεπτες πράξεις που, πρώτα από όλα, βαθύτατα πληγώνουν εμάς τους ίδιους, αλλά και για όλες εκείνες τις στιγμές που, εξαιτίας αυτών, μας τυλίγει η μοναξιά. Ψιθυριστά μας δίνει τη δική της συμβουλή, αφού προηγουμένως μας δανείζει τη φωνούλα της και τη θεϊκή μορφή της, ώστε να ζωντανέψει αργότερα η ιστορία μας μπροστά στα μάτια των μικρών μας φίλων. Η κουκλοθεατρική παράσταση θα παιχτεί στο χάρτινο κουκλοθέατρο (την ιστορία του οποίου θα μάθουν τα παιδιά). Θα ακολουθήσουν διαδραστικά παιχνίδια, δράσεις που στοχεύουν στη σύσφιξη των σχέσεων των παιδιών, που προάγουν το ομαδικό πνεύμα και οξύνουν τη δημιουργικότητα. Η συγγραφέας με τα παιδιά θα συνθέσουν τις δικές τους μελωδίες, με ευφάνταστες νότες, οι οποίες θα παραχθούν με έναν τρόπο αξιοσημείωτο, και, στο τέλος, θα ζωγραφίσουν εικόνες οι οποίες θα συγκεντρωθούν για φιλανθρωπικό σκοπό

13:00-14:00
Εργαστήριο 1:  Ελένη Σβορώνου, «Ο ψαροντουφεκάς»,  Καλειδοσκόπιο. Ψαρεύοντας από τη θάλασσα μέσα μας: Ένα εργαστήριο για εφήβους. Μέσα από την περιπέτεια του ήρωα του βιβλίου, του Άρη, που είναι δεινός ψαροντουφεκάς, θα ρίξουμε κι εμείς τα δίχτυα μας στη θάλασσα των σχέσεων. Σχέση με τον εαυτό μας, με τους φίλους, με το άλλο φύλο, με την οικογένεια, με τη φύση… Θα επιχειρήσουμε να ακούσουμε κι εμείς, όπως ο Άρης, τη φωνή της θάλασσας. Να δούμε τι έχει να πει για τη ζωή μας… Διαβάζουμε αποσπάσματα, γράφουμε, μοιραζόμαστε κείμενα, ιδέες, συναισθήματα
Εργαστήριο 2: Βαγγέλης Ντελής, «Ο καλλιτέχνης », Κέδρος. Δράση για μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου αλλά και εκπαιδευτικούς. ΄Ενα μυθιστόρημα με ιστορικά στοιχεία, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Αναφέρεται στον Κυκλαδικό και τον Μινωικό Πολιτισμό. Συνοδεύεται από βιβλιογραφία και ο συγγραφέας παρουσιάζει με διαφάνειες την ξεχωριστή αυτή εποχή. Έχει διακριθεί στα 8 καλύτερα μυθιστορήματα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα από την Εταιρεία Συγγραφέων.
Εργαστήριο 3: Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Το Ημερολόγιο ενός δειλού», Καστανιώτης. Δράση για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Ο συγγραφέας θα συζητήσει με μαθητές κι εκπαιδευτικούς για το bullying, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ενδοσχολικού βίου και όχι μόνο. Με αφορμή το βιβλίο, που είναι μια ιστορία εκφοβισμού, θα αναζητηθούν τα αίτια του φαινομένου, θα προσδιοριστούν οι ρόλοι των συμμετεχόντων, θα αναζητηθούν πιθανές λύσεις και θα διατυπωθούν κάποιες προτάσεις. Μοτίβα συμπεριφοράς που κρύβονται και μπορούν να καθορίσουν τις ζωές των εμπλεκομένων ατόμων θα αναλυθούν, καλώντας τα μαθητές να μοιραστούν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους




Απογευματινές δράσεις

16:00-17:00
Εργαστήριο 1: Εύη Μάμαλη: «Το Ασυναίσθημα»,  Βακχικόν. Δράση για εκπαιδευτικούς. Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είτε ενδιαφέρονται για το συναισθηματικό εγγραματισμό των μαθητών είτε αναζητούν ιδέες εφαρμογών σε Προγράμματα Πολιτισμού, Αγωγής Υγείας και Καλλιέργειας της Συναισθηματικής Νοημοσύνης. Στο εργαστήρι θα συζητηθούν με αφορμή το περιεχόμενο του βιβλίου καίρια ζητήματα που αναδύονται από αυτό σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη των σύγχρονων παιδιών. Θα ακολουθήσουν ήπιες βιωματικές δράσεις με υλικό βασισμένο στο βιβλίο. Η συγγραφέας με τη συνδρομή απλών θεατρικών τεχνικών θα προτείνει ιδέες ενδεικτικές για εφαρμογή στα πλαίσια της τάξης. Σκοπός είναι το ζωντάνεμα αποσπασμάτων του κειμένου, η παιγνιώδης ανάδειξη των συναισθημάτων, η συνάντηση με τον ήρωα,  η μεταμόρφωσή του. Οι συμμετέχοντες αρκεί να έχουν άνετο ντύσιμο και ανάλαφρη διάθεση για μία εναλλακτική προσέγγιση της λογοτεχνίας

Εργαστήριο 2: Μερκούριος Αυτζής, βιωματικό εργαστήρι φιλαναγνωσίας για νηπιαγωγούς, δασκάλους, βιβλιοθηκονόμους( αριθμός συμμετεχόντων 25). Θα παρουσιάσουμε βιβλία ιστοριών βραχείας φόρμας με σύγχρονη ή παραμυθική πλοκή και πλούσια εικονογράφηση. Οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν βιωματικά με την ομάδα τους, σαν να είναι οι ίδιοι μαθητές μιας σχολικής τάξης, ένα λογοτεχνικό κείμενο και θα αυτενεργήσουν με βάση κάποιες ενδεικτικές δραστηριότητες που θα προτείνουμε. Στο τέλος του εργαστηρίου θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους στις υπόλοιπες ομάδες. Συνεπώς, θα έχουν μια ολοκληρωμένη πρόταση του τρόπου προσέγγισης ενός λογοτεχνικού κειμένου μέσα στη σχολική τάξη κατά τη διάρκεια μιας διδακτικής ώρας. Τα βιβλία που προτείνονται για επεξεργασία είναι: «Ο  Ορφέας και οι αθλητές του ανέμου»,(Μερκούριου Αυτζή, Ψυχογιός), «Τρελό μου αμαξίδιο»,(Μερκούριου Αυτζή, ( Ψυχογιός), «Ο Αχτιδοϋφαντής»(Βασιλικής Νευροκοπλή,  Λιβάνης), «Το “Γιατί” των παιδιών φέρνει την ελπίδα»(Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Πατάκης) και «Γιασμίν, μια ζωή από την αρχή»Μερκούριου Αυτζή, Ψυχογιός)

Εργαστήριο 3: Γιώργος Μπουμπούσης,  «Παππούς για Υιοθεσία», Σαϊτης. Δράση για παιδιά 8-10 ετών. Μια ιστορία για παιδιά 8 χρονών και πάνω, που σκοπό έχει να τα ευαισθητοποιήσει στο κομμάτι της τρίτης ηλικίας, γνωρίζοντάς τους ταυτόχρονα έναν σύγχρονο Άγιο, τον γέροντα Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη. Ο εκπαιδευτικός-σχολικός ψυχολόγος Γιώργος Μπουμπούσης θα διαβάσει αποσπάσματα του κειμένου στα παιδιά, ενώ στη συνέχεια μέσα από συζήτηση και δραστηριότητες, θα τα καλέσει σε ένα ταξίδι γνωριμίας με τις όμορφες πλευρές της τρίτης ηλικίας αλλά και την μοναδική προσωπικότητα του Αγίου Πορφυρίου


17:00-18:00
Εργαστήριο 1: Νίκος Γιαννόπουλος: «Στη χώρα των… θαυμάτων», Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.  Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου για μαθητές Δημοτικού. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της ιστορίας μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, αναλαμβάνοντας τα ίδια τους ρόλους των πρωταγωνιστών. Λαγοί, γάτες που μιλάνε και στρατιώτες τραπουλόχαρτα θα ζωντανέψουν, κατά τη διάρκεια της αφήγησης, με τη βοήθεια των παιδιών. Στο τέλος της παρουσίασης τα παιδιά θα ζωγραφίσουν παρέα με τον εικονογράφο τη δική τους «χώρα των θαυμάτων»

Εργαστήριο 2: Λίνα Μουσιώνη, «Ζητείται άλογο για αμαζόνα», Μεταίχμιο. Δράση για παιδιά  6-8 χρόνων. Θέμα: Διαφορετικότητα- Στερεότυπα- Φιλία. Το βιβλίο  χρησιμοποιεί το εύρημα του αποκριάτικου κοστουμιού για να εστιάσει στο ευαίσθητο θέμα των έμφυλων στερεοτύπων  και τη φιλία ανάμεσα σ’ ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Μέσα από βιωματικά παιχνίδια και  εικαστικές δραστηριότητες,  η συγγραφέας και  τα παιδιά  θα προσπαθήσουν να βρουν τα μυστικά της  φιλίας και της δημιουργικής σκέψης.
Εργαστήριο 3: Έλενα Αρτζανίδου, «Πιάσε το τιμόνι γίγαντα», Ψυχογιός. Δράση για παιδιά 11+. Με αφορμή το βιβλίο, την εικονογράφηση του οποίου έχει κάνειο Γιώργος Χαλκιάς, οι μαθητές και οι ενήλικες που θα θελήσουν να συμμετέχουν, θα ζήσουν μια φιλαναγνωστική δράση που θα εμπεριέχει: Ανάγνωση, Ερωτήματα που αφορούν τον ήρωα που ξεχώρισαν. Εικαστική δημιουργία νέου ήρωα, μέσω μιας τεχνικής των σουρεαλιστών. Νέος ήρωας –Νέα σύντομη ιστορία κατά ομάδες (Δημιουργικός λόγος-Δημιουργική γραφή)

17.00 -18.30
Εργαστήριο 4: Boutique Training Center, «Μικροί Επιστήμονες», ένα πρόγραμμα STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) εργαστηρίων φυσικών επιστημών. Δράση για παιδιά 6-12 ετών. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων της παρατήρησης και της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, ώστε οι μαθητές να προβληματιστούν, να κάνουν υποθέσεις, καθώς θα κληθούν μέσα από την εκτέλεση απλών άλλα και εντυπωσιακών πειραμάτων, να επαληθεύσουν ή να διαψεύσουν τις αρχικές τους υποθέσεις καταλήγοντας σε συμπεράσματα. Απευθύνεται σε μαθητές από 6 ετών, οι οποίοι επιθυμούν να βάλουν ποδιά, γυαλιά και να γίνουν μικροί επιστήμονες! Κάθε εργαστήριο περιλαμβάνει μία έννοια (π.χ. ιδιότητες του αέρα, στατικός ηλεκτρισμός, μίγματα κλπ) η οποία θα προσεγγίζεται μέσα από την εκτέλεση πειραμάτων. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κωνσταντίνα Κόρκου - Κωνσταντίνος Γκαρέλης. Το εργαστήριο γίνεται με χρήση οπτικοακουστικών μέσων, εγχειρίδιο και παρουσίαση powerpoint. (Αριθμός συμμετεχόντων μαθητών: 16. Διάρκεια 90 λεπτά)

18:00-19:00
Εργαστήριο 1: Παναγιώτης Δημητρόπουλος, «Ο μπαμπάς μου, ο ήρωάς μου», Ελληνοεκδοτική. Δράση για παιδιά Δημοτικού-Γυμνασίου. Μια συναρπαστική ιστορία για τη φιλία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αξία των οικογενειακών δεσμών και την πατρική αγάπη. Ένα θαυμάσιο βιβλίο που καταδεικνύει πως γονιός δεν είναι απαραίτητα όποιος γεννά παιδιά, αλλά εκείνος που συνειδητά ζει για τα παιδιά του. Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία σε γονείς και εκπαιδευτικούς να προβληματιστούν και να συζητήσουν με τα παιδιά για την υιοθεσία και τον ρόλο της οικογένειας, προβάλλοντας έτσι το αληθινό νόημα της αγάπης.

Εργαστήριο 2: Μάνος Κοντολέων, «Αμαρτωλή πόλη», Πατάκης. Δράση για εκπαιδευτικούς, γονείς  και μαθητές του Λυκείου.  Ο συγγραφέας θα συζητήσει με τους συμμετέχοντες(εκπαιδευτικούς, γονείς , μαθητές λυκείου), πάνω στο πως έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τόσο τη συμπεριφορά των νέων, όσο και των ενηλίκων, όπως βέβαια και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Με αφορμή το βιβλίο, που είναι μια ιστορία διάλυσης μιας οικογένειας, θα αναζητηθούν τα αίτια που μετατρέπουν τους ανθρώπους σε δυστυχισμένα άτομα, θα αναζητηθούν πιθανές λύσεις και θα διατυπωθούν κάποιες προτάσεις. Προσωπικές εμπειρίες των συμμετασχόντων θα χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση προβληματισμών και διεξόδων.
Εργαστήριο 3: Μαρίζα Ντεκάστρο, Κωνσταντινούπολη  1453, Κέδρος. Δράση για τάξεις Ε’-ΣΤ’ δημοτικού. Η συγγραφέας  θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της  Κωνσταντινούπολη 1453  (εκδ. Κέδρος) και θα συζητήσει με τα παιδιά πώς γράφονται η Ιστορία και τα ιστορικά βιβλία. Στη συνέχεια, τα παιδιά θα έχουν στη διάθεσή τους αντικείμενα και θα γράψουν μικρά ‘ιστορικά’ κείμενα γι’ αυτά



19:00-20:00
Εργαστήριο 1: Πετροπούλου -Λιανού Εύα, «Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης», ΄Εναστρον. Δράση για παιδιά Δημοτικού. Το βιβλίο αναφέρεται  στη διαφορετικότητα και στη σημασία της φιλίας. Θα γίνει μερική αφήγηση αποσπασμάτων του βιβλίου σε παιδιά δημοτικού  και θα ακολουθήσει δράση όπου τα παιδιά θα έχουν ενεργό ρόλο  υποδυόμενοι τους ήρωες του βιβλίου. Θα ακολουθήσει  συζήτηση με τα παιδιά για το θέμα της διαφορετικότητας και πως το αντιλαμβάνονται και με βάση τις εμπειρίες τους.
Εργαστήριο 2: Δημήτρης Κάσσαρης, «Το χειμωνόσπιτο», Καλέντης. Δράση για παιδιά ηλικίας 4+. Ποιά είναι τα συναισθήματα και οι τρόποι έκφρασής τους, όταν αυτά μας επισκέπτονται; Μίμηση συναισθημάτων από την ομάδα των παιδιών. Βάσει του αποτελέσματος αυτής της δράσης συνεχίζουμε με τα συναισθήματα που προκαλεί η Μουσική, αναφέροντας τον ρόλο και την καταγωγή των μουσικών οργάνων. Με τα παιδιά ζωντανεύουμε ήχους και ανεβοκατεβαίνουμε τη μουσική κλίμακα με διάφορους ρυθμικούς τρόπους. Μαθαίνουμε και τραγουδάμε κάποια από τα τραγούδια του χειμωνόσπιτου. Με παιγνιώδη τρόπο και συμμετοχή των παιδιών ζωντανεύουμε χρήσιμα αντικείμενα και στοιχεία του περιβάλλοντος και της φύσης που υπάρχουν στο χειμωνόσπιτο, ώστε να κατανοήσουμε την αξία τους. Τι θα μας έλεγαν όλα αυτά αν είχαν φωνή; Τι δεν μπορούμε να αγοράσουμε με τα χρήματα και ποιά είναι πιο σημαντικά, τα χρήματα ή οι αξίες;

Εργαστήριο 3: Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, «Βιβλιοφαγία: «Η  αποτελεσματικότερη υγιεινή διατροφή» (με αναφορά στα μυθιστορήματα της συγγραφέως: «Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας», «Η προφητεία του κόκκινου κρασιού» και «Το φιλί της λύκαινας», Πατάκης. Μια εκδήλωση γνωριμίας με τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς –Ανδρουτσοπούλου μετά από πρόσκληση στο Φεστιβάλ από το κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός», η συγγραφέας θα επιχειρήσει να εξάρει την ανάγκη της φιλαναγνωσίας και πώς μπορούμε να στρέψουμε τους νέους στην ανάγνωση καλών λογοτεχνικών έργων


Κυριακή 9 Απριλίου

Πρωινές δράσεις

10:00-11:00
Εργαστήριο 1: Εφη Μπαχτσεβάνα, «Παίζω εύκολα μουσική με τα Boomwhackers - 68 παιδικά τραγουδάκια»,Fagottobooks. Μουσικοκινητικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών. Ελάτε να παίξουμε μουσική εύκολα με τα Boomwhackers! Θα παίξουμε μουσική με τα Boomwhackers, θα δημιουργήσουμε, θα εκφραστούμε, θα επικοινωνήσουμε, θα εκτονωθούμε, αλλά κυρίως θα χαρούμε. Με τα μουσικά όργανα boomwhackers θα μάθουμε τα χρώματα και τις νότες, θα βιώσουμε την ένταση, το ύψος και τη διάρκεια, θα μάθουμε μουσικές έννοιες με τη μορφή παιχνιδιού, θα παίξουμε μουσικά παιχνίδια, θα αναπαραστήσουμε μουσικοκινητικά τραγούδια στα αγγλικά, θα φτιάξουμε μια μικρή ορχηστρούλα με τα boomwhackers και άλλα κρουστά μουσικά όργανα, θα παίξουμε παιδικά τραγουδάκια. Με απλό, εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο θα παίξουμε ρυθμούς, μελωδίες και αρμονίες. Τα boomwhackers είναι πλαστικοί, κουρδισμένοι σωλήνες σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα, που όταν τους χτυπήσουμε σε ένα σταθερό σημείο, παράγουν από ένα διαφορετικό μουσικό ήχο. Όλες οι δραστηριότητες θα γίνουν σε ομάδες με τη μορφή παιχνιδιού, χωρίς να απαιτούνται μουσικές γνώσεις, χρησιμοποιώντας τα μουσικά όργανα boomwhackers.
Εργαστήριο 2: Δήμητρα Πυργελή, «Ταξίδεψε μαζί μου», Λιβάνης. Δράση για μικρούς και μεγάλους ταξιδευτές. Στην άκρη της πόλης, απομονωμένο και σιωπηλό, στέκεται το χάρτινο σπίτι. Σ’ αυτό το σπίτι δεν κατοικούν άνθρωποι, παρά µόνο χαρτιά. Ο καλύτερος φίλος τους είναι ο άνεμος. Μια µέρα, ένα µικρό χαρτί βρέθηκε καθισµένο στο περβάζι του ανοιχτού παραθύρου. Ο άνεµος, που είχε κοιµηθεί δυο ολόκληρες µέρες και ξύπνησε φρέσκος φρέσκος, µόλις το είδε το ρώτησε:  «Τι κάνεις εδώ, µικρό χαρτί;» «Βλέπω τον κόσµο». «Ποιον κόσµο;» «Αυτόν που είναι έξω από το παράθυρο».«Μα αυτό δεν είναι κόσµος!» «Δεν είναι; Και πού είναι ο κόσµος;» Έχετε  περιέργεια για το τι απέγινε τελικά το μικρό χαρτάκι; Θα ήταν μεγάλη η χαρά μου αν  γινόμαστε συνοδοιπόροι για να ζήσουμε την περιπέτεια του μικρού χαρτιού  από την αρχή. Γιατί κάποια ταξίδια δεν  τελειώνουν ! Η συγγραφέας Θα περιμένει  μικρούς  και μεγάλους  χωρίς   αποσκευές…
Εργαστήριο 3: ΄Ελενα Λιάτου, «Ρούλης ο Χρυσοψαρούλης, αντιμέτωπος με τη μόλυνση», Ρουμελιώτης. Δράση για παιδιά 4-8 χρονών. Η συγγραφέας ΄Ελενα Λιάτου θα ξεκινήσει με αφήγηση, ανάγνωση του παραμυθιού και θα ακολουθήσουν κάποιες δράσεις με τους μαθητές! Ερωτήσεις κατανόησης παραμυθιού, θα αναζητήσουμε τις αιτίες της μόλυνσης, ενώ τα παιδιά θα εκφράσουν την εμπειρία τους σχετικά με το φαινόμενο της μόλυνσης! Στη συνέχεια θα δραματοποιήσουν το παραμύθι, θα πάρουν μέρος σε κινητικά παιχνίδια, θα ζωγραφίσουν, θα κάνουν μαγικά για την εξαφάνιση της μόλυνσης! Τέλος, θα γράψουν μηνύματα οικολογικά για το περιβάλλον!

11:00-12:00
Εργαστήριο 1: Κριστίν Μενάρ. Δράση για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (4-7 ετών).  Εργαστήρι εικονογράφησης με αφορμή τα βιβλία της ζωγράφου Κριστίν Μενάρ, «Η Γιασεμιά και τ΄ αστεράκια» (Ευδοκίας Σκορδαλά Κακατσάκη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη) και  «Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή»(Ειρήνης Αποστολάκη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη).  Η εικονογράφος θα ζωγραφίσει με τα παιδιά σε ένα δια δραστικό εργαστήρι ζωγραφικής, εξηγώντας τους μέσα απ’ το παιχνίδι τα στάδια της εικονογράφησης. Με μολύβια χαρτιά και χρώματα, μέσα από την εικόνα, θα δημιουργήσουν την δική τους μοναδική ιστορία
Εργαστήριο 2: Αργυρώ Μουντάκη, «Το στοιχειωμένο σπίτι»,  Μίνωας. Δράση για παιδιά 9+. Ο Νίκος και η παρέα του βρίσκουν το «στοιχειωμένο» σπίτι στα Παλαιά ξεκλείδωτο έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Ο Παναγιώτης μόλις μετακόμισε στον Βόλο και θέλει διακαώς να ανακαλύψει την πόλη και την ιστορία της ως επίδοξος αρχαιολόγος. Κτίρια, ιστορικά σημεία, αφηγήσεις, φωτογραφίες και βίντεο βοηθούν τον Νίκο, τον Παναγιώτη και την παρέα τους να εξερευνήσουν το μυστήριο του στοιχειωμένου σπιτιού. Ελάτε να το ανακαλύψουμε όλοι μαζί με πλούσιο διαδραστικό υλικό που θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη και την ιστορία της
Εργαστήριο 3: Μαρίζα Ντεκάστρο,  «Ένας κόσμος σε κίνηση, λίγο πριν λίγο μετά το 1821», Καλειδοσκόπιο. Εκδήλωση για εκπαιδευτικούς. Η συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας βιβλίων για παιδιά, Μαρίζα Ντρ\εκάστρο, με αφορμή το βιβλίο της θα συζητήσει με εκπαιδευτικούς για τα βιβλία γνώσεων: πώς γράφεται ένα βιβλίο γνώσεων, ποια είναι η τυπολογία τους, πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην τάξη, τι πρέπει να προσέχουμε
Εργαστήριο 4: Εύη Γεροκώστα, «Μικρά ξυπνήματα»,  Παρρησία. Δράση για μκρούς και μεγάλους. Ένας κύκλος από εικόνες για τον ύπνο και τον ξύπνιο. Ανάμεσα, μικρές μπουκιές ζωής. Αυτά είναι τα μικρά ξυπνήματα. Κύκλος των ξύπνιων, των γλυκά κοιμισμένων κι αυτών που κοιμούνται όρθιοι. Ελάτε να ξυπνήσουμε… Με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της, η συγγραφέας και παραμυθού Εύη Γεροκώστα μοιράζεται με μικρούς και μεγάλους ιστορίες της προφορικής παράδοσης και της λογοτεχνίας.
12:00-13:00
Εργαστήριο 1: Έλενα Νταβλαμάνου, «Μπορώ και χωρίς αυτά», Μίνωας. Δράση για παιδιά Δημοτικού. Η συγγραφέας θα αφηγηθεί την ιστορία του μικρού Λεωνίδα που έχει μια αδυναμία. Ποια είναι άραγε και θα
μπορέσει τελικά να ζήσει και χωρίς αυτή; Τι γίνεται όμως όταν αυτή η «αδυναμία» δίνει τη θέση της στη «δύναμη» της φιλίας; Πόσο μπορεί να του αλλάξει τη ζωή ένας καινούριος συμμαθητής; Μέσα από διάφορες δραστηριότητες τα παιδιά θα μάθουν για τη σημασία του περιττού και του απαραίτητου, την ανεργία, τη μετανάστευση, την αληθινή φιλία
Εργαστήριο 2: Διονύσης Λεϊμονής, «Δημιουργική γραφή στην τάξη. Νεοελληνικά Κείμενα Β΄ Γυμνασίου» (υπό έκδοση). Συνοδεύει στο πιάνο ο συνθέτης Ανδρέας Γκούβας. Δημιουργική γραφή για εκπαιδευτικούς, καθώς η δημιουργική γραφή μπήκε στο πρόγραμμα εξετάσεων Ιουνίου 2017. Ασκήσεις ενσυναίσθησης, αξιοποίηση των δυνατοτήτων των μαθητών αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους και κατανοώντας κείμενα που περιλαμβάνονται στο σχολικό βιβλίο των Λογοτεχνικών Κειμένων της Β΄ Γυμνασίου. Οι ασκήσεις συνοδεύονται από κατάλληλη μουσική, επιλεγμένη και ιδανική, ώστε να εξασφαλιστεί το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στη σχολική τάξη, στη βιβλιοθήκη ή στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου  προκειμένου οι μαθητές να εξοικειωθούν με τις ασκήσεις αυτές για να προετοιμαστούν κατάλληλες για τις τελικές  προαγωγικές εξετάσεις
Εργαστήριο 3:  Γιώργος Μπουμπούσης, «Πιο πολύ κι από βιντεοπαιχνίδι».  Ελληνοεκδοτική. Δράση για παιδιά 10-15 ετών. Ο Γιώργος Μπουμπούσης με την ιδιότητα του συγγραφέα – ψυχολόγου, θα επιχειρήσει με αφορμή το βιβλίο του μια συζήτηση πάνω στον ηλεκτρονικό και διαδικτυακό εθισμό. Στη συνέχεια, ως εκπρόσωπος της Συναισθηματικής Διαλεκτικής για Παιδιά - μίας μεθόδου προσωπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης όλων εκείνων των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας – θα χρησιμοποιήσει την ιστορία του βιβλίου για ψυχοδραστηριότητες σχετικές με τον εθισμό στα ηλεκτρονικά μέσα. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε παιδιά των τριών μεγάλων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου και θα έχουν τη μορφή ομάδων εργασίας, με περιορισμένο αριθμό θέσεων. Στις ομάδες εργασίας είναι απαραίτητη και η συμμετοχή ενός από τους γονείς των παιδιών.

Εργαστήριο 4: Ηλία Λιαμής, Κατηχητικά βοηθήματα Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Θέμα της συνάντησης του Ηλία Λιαμή με τους παριστάμενους γονείς και εκπαιδευτικούς θα είναι ο τρόπος μύησης στο θρησκευτικό βίωμα και η πληροφόρηση γύρω από τη παιδαγωγική προσέγγιση, σχετικά με θέματα θρησκευτικής πίστης σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου. Η παρουσίαση γίνεται με αφορμή την εκδοτική πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος με αντικείμενο σειρά σύγχρονων κατηχητικών βοηθημάτων, τα οποία συνέγραψε παιδαγωγική ομάδα, στην οποίαν ανήκει ο κ. Λιαμής.  Παράλληλα, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τον ρόλο των γονέων στην θρησκευτική ανάπτυξη των παιδιών, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Δυο στάλες κουράγιο για συντρόφους και γονείς» (ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ)

13:00-14:00
Εργαστήριο 1: Κωστής Γκιμοσούλης, «Να ζεις έξω από τη συνήθεια», Καστανιώτης.  Δράση για εφήβους και ενήλικες. Υπάρχει κακή συνήθεια, υπάρχει και καλή; Οι άνθρωποι από συνήθεια μιλάνε, από συνήθεια ακουμπάνε, από συνήθεια φέρονται όπως φέρονται. Βγες λίγο απ’ τη συνήθεια για να δεις τι σου συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ο συγγραφέας Κωστής Γκιμοσούλης, με αφορμή το βιβλίο του «Ο μέσα και ο έξω», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, συναντά εφήβους και ενήλικες.

Εργαστήριο 2: Ανδρέας Καρακίτσιος, «Δημιουργική Γραφή ή η επιστροφή της Ρητορικής». Ο εισηγητής  υπόσχεται μόνον το ταξίδι. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους… Ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Ανδρέας Καρακίτσιος στήνει ένα εργαστήρι γραφής για εκπαιδευτικούς…

Εργαστήριο 3: Παναγιώτης Δημητρόπουλος,  «Το μυστικό της γαλέρας», ΄Αρτεον. Δράση για παιδιά. Παραμύθι εμπνευσμένο από αληθινή πειρατική ιστορία των θαλασσών μας. Πάντοτε μια ιστορία ξεκινά από την αρχή ή μήπως από το τέλος; Αυτό δεν μένει φίλοι μου παρά να το ανακαλύψουμε μαζί, μέσα από την πλοκή της ιστορίας που θα εξελιχθεί μπροστά μας. Μια ιστορία σαν το ανάκατο κουβάρι. Ταξιδευτές να γίνουμε και να ταξιδέψουμε ως άλλο πλήρωμα σε τούτο το αλλιώτικο ταξίδι. Αλήθεια, τι πιστεύετε; Θα τα καταφέρουμε άραγε να ανακαλύψουμε ποιο στ' αλήθεια ήταν το μυστικό που πήρε μαζί του ο καπετάν Καψής και "Βασιλιάς" της Μήλου; O πειρατής εκείνος που μοιραίο τέλος είχε, μα και αντάξιο του θάρρους και της αφοβίας που άρμοζε σε κάθε λεβέντη της εποχής εκείνης. Η Παρουσίαση έχει σκοπό να γνωρίσει στα παιδιά την ελληνική πειρατεία αλλά και σημαντικά γεγονότα εποχής, Επίσης θα περιλαμβάνει και διαδραστικό παιχνίδι για τα παιδιά "Το κυνήγι του Χαμένου θησαυρού"

Εργαστήριο 4: Δημήτρης Καραβασίλης, «Αντριάνα, το τζιβαέρι της Ίμβρου¨, Αρμός. Μιλώντας στους εφήβους για πίστη και ιστορία. Βιωματικό εργαστήριο για εφήβους. Μέσα από αφήγηση και εφηβικές δραστηριότητες της Μικρασίας ο συγγραφέας επιδιώκει να μεταφέρει τους έφηβους ακροατές στο παρελθόν με σκοπό να γευθούν κάτι από εκείνα που τους κρατούσαν ζωντανούς και έχτιζαν τα όνειρά τους. Μια πρόταση μνήμης σε εποχές που επιδιώκουν να μας μεταβάλλουν σε αμνήμονες καταναλωτές.



Απογευματινές δράσεις

16:00-17:00
Εργαστήριο 1: Βαλσαμή Ευσταθίου – Κολοκοτρώνη,  «Νηπιαγωγείο εφ όλης της ύλης»,  Ι write. Δράση για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Ομαδικά παιχνίδια. Η αξία του παιχνιδιού είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη για την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από το παιχνίδι, οι μικροί μας φίλοι αποφορτίζονται, εκτονώνονται, απελευθερώνουν τα συναισθήματά τους. Επιπλέον μαθαίνουν διάφορα πράγματα, μυούνται και εξασκούνται σε ποικίλους ρόλους, συνεργάζονται, κοινωνικοποιούνται, διεκδικούν, διαπραγματεύονται, έρχονται σε επαφή με έννοιες, επεξεργάζονται υλικά και γενικότερα αποκτούν κίνητρα και ενδιαφέρον για μάθηση. Αποκτούν τις πρώτες κοινωνικές τους εμπειρίες, καλλιεργούν τη φαντασία, την πρωτοβουλία, την αυτονομία, την αυτενέργεια. Το παιχνίδι γενικά βοηθά στην πολύπλευρη συναισθηματική ανάπτυξη των μικρών μαθητών μας, αφού μέσα από αυτό διασκεδάζουν και ψυχαγωγούνται. (Το βιβλίο έχει πάρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για τη βιβλιοθήκη δασκάλου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού)
Εργαστήριο 2: Φαίδρα Παπαναστασίου, «Ταξίδι με ένα βιβλίο». Δράση για εκπαιδευτικούς. Κάθε βιβλίο είναι και ένα ταξίδι, και κάθε ταξίδι διευρύνει τους ορίζοντές μας και μας εξελίσσει πνευματικά!  Ας μάθουμε να ταξιδεύουμε με τα παιδιά μας και ας τα αφήσουμε να μας δείξουν τον κόσμο με τα μάτια τους...
Εργαστήριο 3: Κώστας Νίκας, "Το σπίτι της βροχής", ΄Ηρα Εκδοτική. Δράση για μικρούς και μεγάλους. Το βιβλίο εστιάζει στο ευαίσθητο θέμα της απώλειας, μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού ,το οποίο θα βιώσει μια "παράξενη εμπειρία" που θα μεταμορφώσει τη ζωή του ολοκληρωτικά. Μέσα από βιωματικές προσεγγίσεις και εικαστικές δραστηριότητες ο συγγραφέας και τα παιδία θα επιχειρήσουν να σκιαγραφήσουν τη προσωπικότητα του παιδιού, να ανιχνεύσουν κρυμμένες αλήθειες και να οδηγηθούν σε σημαντικά ηθικά διδάγματα.


17:00-18:00
Εργαστήριο 1: Βαλάντης Παπαθανασίου, «Τα θέατρο ως ψυχοπαιδαγωγικό εργαλείο στο σχολείο». Εργαστήριο (Workshop) για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η παρουσίαση του θεάτρου ως ψυχοπαιδαγωγικού εργαλείου για την προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας στο σχολείο. Έχοντας ως βάση το θεατρικό έργο «Ο Αϊ-Βασίλης πάει κομμωτήριο», του Βαλάντη Παπαθανασίου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρρησία, το οποίο αναφέρεται σε δύσκολες καταστάσεις (αρρώστια, θάνατος, μονογονεϊκότητα, φτώχεια, μετανάστευση, κ.ά.) που αντιμετωπίζουν ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα παιδιά, θα διερευνηθεί από τον ψυχοκοινωνιολόγο, παιδαγωγό και συγγραφέα Βαλάντη Παπαθανασίου πώς μέσα από το θέατρο επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση τους και προάγεται η ψυχική υγεία στο πλαίσιο του σχολικής κοινότητας.
Εργαστήριο 2: Καίτη Καραχάλιου, «Μουσικές δράσεις που ξεπηδούν μέσα από την αφήγηση ενός λαϊκού παραμυθιού». Δράση για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Ένα μουσικό πρόγραμμα βασισμένο στο βιβλίο της αφηγήτριας παραμυθιών Ανθής Θάνου «Ο βασιλιάς των πουλιών. Τα λαϊκά παραμύθια ως προφορική παράδοση»,  Βάρφης. Το πρόγραμμα  απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και μας δίνει μια διπλή  ευκαιρία, να γνωρίσουμε  ένα παραδοσιακό – λαϊκό παραμύθι και μέσα απ’ αυτό να μάθουμε τον τρόπο να φτιάχνουμε μουσική. Να ντύνουμε με ήχους τις εικόνες της ιστορίας που διαβάζουμε, να ενορχηστρώνουμε, να τραγουδάμε και να παίζουμε με όργανα τις μουσικές μας εμπνεύσεις. Παράλληλα θα γνωρίσουμε ένα ωραίο βιβλίο με την πλούσια εικονογράφηση της Μαρίας Μυστακίδου και τη σπουδαία μουσική επένδυση του Αλέξανδρου Μακρή.
Εργαστήριο 3: Νίνα Ζαφειρίου, «Η σβήστρα που έγραφε», Βάρφης. Δράση για μαθητές προσχολικής - πρωτοσχολικής ηλικίας και εκπαιδευτικούς. Η συγγραφέας θα αφηγηθεί με διαδραστικό τρόπο την ιστορία. Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ συγγραφέα, εικονογράφου και κοινού για την οργανική σχέση κειμένου – εικόνας. Με αφορμή το βιβλίο θα συζητηθεί πώς οι δύο τροπικότητες, οπτική και λεκτική, συνεργάζονται στο κείμενο και παράγουν μια πολύπλοκη δυναμική. Θα αναφερθούν στη σημασία του οπτικού μηνύματος, το οποίο μπορεί να συμπληρώνει, επεκτείνει ή ανατρέπει το νόημα του κειμένου. Η δράση θα ολοκληρωθεί με κινητικά παιχνίδια και μία δραστηριότητα ομαδικής ζωγραφικής υπό την καθοδήγηση του εικονογράφου  Νίκου Γιαννόπουλου

18:00-20.00
Λήξη εργασιών του 2ου φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου