Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του 1ου ημερησίου ΕΠΑ.Λ. Ν. Ιωνίας




Της Β’ τάξης του Τομέα   «Δομικών   Έργων,  Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» 
 
Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του 1ου ημερησίου  ΕΠΑ.Λ. Ν. Ιωνίας πραγματοποίησε η  Β’ τάξη του Τομέα   «Δομικών   Έργων,  Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» .
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 27/2/2018, περιλάμβανε ενημέρωση και ξενάγηση σε 4 διαφορετικούς χώρους δράσης που ανήκουν στο μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον των αποφοίτων της ειδικότητας «Τεχνικός Δομικών Έργων & Γεωπληροφορικής» του τομέα «Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού».
     Πρώτος σταθμός της επίσκεψής μας η  έκθεση «Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ» –  CITY OF ROOMS”, στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο, όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του ερευνητικού Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης των φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι μαθητές είδαν εκθεσιακό υλικό – έγχρωμες εκτυπώσεις, συλλογικό τόμο των εργασιών, μεγάλες μακέτες, με σύγχρονες ιδέες  για τον ανασχεδιασμό του αστικού τοπίου της πόλης του Βόλου.
     Η Πολεοδομία Μαγνησίας που στεγάζεται στο κτίριο Σπίρερ ήταν ο δεύτερος σταθμός της  επίσκεψης. Περιηγήθηκαν  στα  αντίστοιχα γραφεία για την κατάθεση φακέλου των οικοδομικών αδειών. Τους έγινε παρουσίαση του περιεχομένου φακέλων άδειας οικοδομής εντός και εκτός σχεδίου πόλης. Επισκέφθηκαν το τμήμα Πολεοδομικού Ελέγχου και την υπηρεσία των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφορικής. Έγινε επίδειξη διαφόρων σεναρίων και επισημάναμε την αξία του μαθήματος με αντίστοιχες εργασίες που γίνονται στην σχολική τάξη  στο μάθημα της Γεωπληροφορικής. Στο τμήμα του Πολεοδομικού Σχεδιασμού γνώρισαν για τις διαδικασίες ελέγχου συμβολαίων, παρεκκλίσεις, αρτιότητες οικοπέδων, ένταξη στο σχέδιο πόλης και τους όρους δόμησης ανάλογα με την περιοχή της κάθε ιδιοκτησίας.
      Η εκπαιδευτική επίσκεψη συνεχίστηκε με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έγινε παρουσίαση των χώρων και λειτουργιών της  Βιβλιοθήκης με έμφαση τόσο στην αξία διαφύλαξης των βιβλίων όσο και στην ανανέωση των συγγραμμάτων για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα στην αξία της έρευνας στη σύγχρονη εποχή. Έγινε επίδειξη αναζήτησης των βιβλίων μέσω διαδικτύου και υπολογιστή από το σπίτι αλλά και επί  τόπου επίδειξη της κατηγοριοποίησης ομάδων των συγγραμμάτων βάσει του συστήματος
Dewey.
      Τελευταία στάση της σημερινής επίσκεψής μας  το εργοστάσιο τσιμέντου ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος του ομίλου
LafargeHolcim. Μία από τις πιο σημαντικές μονάδες της LafargeHolcim, με δυναμικότητα πάνω από 4 εκατ. τόνους ετησίως. Με ιστορία από το 1924, το εργοστάσιο βρίσκεται 4 χλμ. από την πόλη του Βόλου. Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου είναι πλήρως αυτοματοποιημένες και ελέγχονται κεντρικά από αίθουσα ελέγχου. Εξειδικευμένοι χειριστές επιβλέπουν συνολικά τη λειτουργία του εργοστασίου, ελέγχουν τις εγκαταστάσεις και πραγματοποιούν τις απαραίτητες ρυθμίσεις στην παραγωγική διαδικασία. Το εργοστάσιο ακολουθεί υψηλά πρότυπα ποιοτικού ελέγχου με πολλές πιστοποιήσεις. Οι μαθητές μας είδαν από κοντά όλη τη διαδικασία της γραμμής  παραγωγής από την πρώτη μορφή του παραγόμενου υλικού μέχρι την τελική διάθεσή του στην αγορά. Το εργοστάσιο του Βόλου με τη δραστηριότητά του συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Ευχαριστούμε θερμά τους φορείς για την υποδοχή και ξενάγηση στους χώρους τους. Συνοδοί καθηγητές: Πλαβός Ελευθέριος, Παπακωνσταντίνου Ιφιγένεια-Ελένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου