Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

«Γυναικείες παραδοσιακές ενδυμασίες»


Εκδήλωση το Σάββατο 10 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας  




Άρχισε, με την παρουσίαση του επετειακού τόμου – ημερολογίου 2018, και συνεχίζεται για  τη φετινή χρονιά ο νέος κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων  της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος»,                   με αντικείμενο τις Λαϊκές Τέχνες, που έχει ως τίτλο: «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας, ο φορέας πολιτισμού της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», διοργανώνει το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, στις 7.00 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με την ευγενική συμπαράσταση του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, εκδήλωση, με ομιλίες και παρουσίαση «Γυναικείων Παραδοσιακών Ενδυμασιών».

Στην  εκδήλωση αυτή θα παρουσιασθούν τοπικές Γυναικείες Παραδοσιακές Φορεσιές, αλλά και άλλων περιοχών του Ελληνισμού, που οι απόγονοί τους έχουν πλέον εγκατασταθεί και  διαμένουν στην  Μαγνησία.
  Θα διοργανωθούν δύο εκδηλώσεις. Η αναφερόμενη θα είναι η πρώτη και εστιάζεται στις φορεσιές των χερσαίων περιοχών, ενώ η επόμενη με τις Νησιώτικες Γυναικείες Παραδοσιακές Φορεσιές θα γίνει το Σεπτέμβριο στην Σκιάθο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».
Στην εκδήλωση αυτή, που θα γίνει με την επιμέλεια του μέλους του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» και προέδρου του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού, Κώστα Γκουντάρα, ο οποίος θα κάνει και την εισαγωγική τοποθέτηση, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, εκλεκτοί συμπολίτες μας και συμπολίτισσες, θα παρουσιάσουν τις τοπικές φορεσιές.
Την παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής Αλμυρού θα παρουσιάσει ο Κώστας Γκουντάρας, των παραλίων της Μικράς Ασίας, η Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, τη Βλάχικη φορεσιά, η Αθηνά Καπουράνη, της Καππαδοκίας ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, την Ποντιακή , η Τζένη Παναγιωτίδου, της Ανατολικής Ρωμυλίας η  Γεωργία Μποντού-Τοκαλή και την Σαρακατσάνικη φορεσιά ο  Αθανάσιος Τακμάκης.

Την  εκδήλωση θα κλείσει ο Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος, ενώ τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει η  Κατερίνα Γκανέτσα, Υπεύθυνη του Γυναικείου Χορευτικού Συγκροτήματος της Ι.Μ.Δ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου