Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Στο επίκεντρο ο σχολικός εκφοβισμός



Μαθητές που επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Βόλου, δημιούργησαν ειδικό δίκτυο αντιμετώπισης

Μαθητές φιλοξενούμενοι του 3ου Λυκείου Βόλου που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Erasmus επισκέφθηκαν την Πέμπτη 1η Μαρτίου  το Δημαρχείο του Βόλου. Οι μαθητές με τους καθηγητές τους εκπροσωπούν τις Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα με αντικείμενο τον εκφοβισμό και τίτλο «BullingFree Minds»,  με στόχο την αντιμετώπιση του σχολικού – και όχι μόνο bulling, του εκφοβισμού που μέσω της τεχνολογικής ανάπτυξης έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε διεθνή κλίμακα. 


Η εκπρόσωπος της Ιταλίας, καθηγήτρια κ. Savina Moniaci μεταφέροντας την εμπειρία της χώρας της ανέφερε ότι ο εκφοβισμός στις σχολικές ηλικίες διακρίνεται σε σωματικό, λεκτικό και ηλεκτρονικό, το φαινόμενο δεν είναι σύγχρονο αλλά διαχρονικό, η εξέλιξη όμως του διαδικτύου το έχει «ανανεώσει» ως φαινόμενο με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, κυρίως μέσω των social media και των σχετικών εφαρμογών. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές δημιούργησαν ένα δίκτυο μέσω του οποίου το πρόβλημα διαπιστώνεται, εξηγείται και στη συνέχεια προτείνονται λύσεις για την αντιμετώπισή του.
Η ψυχολόγος και εκπρόσωπος της Ρουμανίας κ. Geta MonaruApoctu επεσήμανε ως καίρια την έννοια της πρόληψης, της ευρείας ενημέρωσης, ώστε να διαπιστώνεται άμεσα ο εκφοβισμός όταν αυτός συμβαίνει και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.
Το πρόγραμμα από ελληνικής πλευράς υλοποιείται από το 3ο Λύκειο Βόλου με υπεύθυνους καθηγητές τους κ.κ. Βέτσικα Αλεξία, Ζμα Μαρία, Μαστραφτσή Χρήστο και την κ. Γαρυφάλλου Κατερίνα, διευθύντρια πλέον του 5ου Γυμνασίου Βόλου, η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα κατά τη θητεία της στο 3ο Λύκειο τα προηγούμενα χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου