Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Μαθητές κατά του κοινωνικού αποκλεισμού



Τριάντα παιδιά, από πέντε χώρες στο Βόλο με το πρόγραμμα Erasmus

Κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, του σχολικού εκφοβισμού και της μαθητικής διαρροής, τάχθηκαν οι μαθητές πέντε Ευρωπαϊκών χωρών, που φιλοξενούνται με τους καθηγητές τους στο Βόλο από το 3ο ΓΕΛ, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus  με θέμα το bullying. 
Σε εκδήλωση που έγινε προχθές το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, οι Ευρωπαίοι μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τις δράσεις του τοπικού δικτύου συνεργασίας για την εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των παιδιών ρομά της περιοχή μας.  


Η συντονίστρια του Προγράμματος Ιταλίδα καθηγήτρια  Savina Moniaki παρουσίασε πτυχές του Προγράμματος, τονίζοντας την σπουδαιότητά του για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Τον λόγο έλαβαν, στη συνέχεια ο Χρήστος Γκόβαρης, καθηγητής τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ιουλία Τριανταφύλλου, συντονίστρια Κέντρου στήριξης Ρομά Αλιβερίου ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου, Αναστάσιος Γούκος, διευθυντής 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, η Ματίνα Ζαφειρίου, διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας και οι Παναγιώτης Μελέτης & Σοφία Ζαφείρη, μαθητές – μέλη της ομάδας «ΡΟΜΑΛΑΙΟΙ».
Οι ομιλητές παρουσίασαν τις δράσεις του τοπικού δικτύου συνεργασίας για την εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των παιδιών ρομά της επαρχίας μας.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος καλωσόρισε τους φιλοξενουμένους και μίλησε διεξοδικά για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Απόστολος Θαδδαίος», που λειτουργεί η Τοπική μας Εκκλησία για τα παιδιά ρομά, με δράσεις που αφορούν στον αθλητισμό, στην μουσική, στην εκπαίδευση, για την άρση των προκαταλήψεων, την συνάντηση των ανθρώπων και την δημιουργία κλίματος συνεργασίας, με όρους ισοτιμίας. Ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια από την Χορωδία «Δημητριάς» και παράθεση γεύματος, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εκπρόσωποι πέντε χωρών
Η φιλόλογος του 3ου ΓΕΛ Βόλου Μαρία Σμα και αυτές τις ημέρες φιλοξενούνται στο Βόλο εκπρόσωποι πέντε χωρών από την Τουρκία, τη Λιθουανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus  με θέμα το bullying.
Στο σχολείο του Βόλου εξετάζεται το θέμα της μαθητικής διαρροής ενώ έγινε ενημέρωσε από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, για το δίκτυο που έχει συστήσει για τους ρομά μαθητές. Η καθηγήτρια εξήγησε ότι τα παιδιά μοιράζονται τις εμπειρίες τους, γίνονται ομάδα και μαθαίνουν κοινούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
Το bullying υπάρχει σε όλες τις χώρες
Η Εβελίνα Καραβασίλη μαθήτρια της Β’ Λυκείου τόνισε ότι σε όλες τις χώρες τα παιδιά είναι ίδια και δεν υπάρχουν διαφορές ανάλογα με τη θρησκεία ή τη χώρα που μεγαλώνουν. «Το bullying δυστυχώς υπάρχει σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από την ηλικία. Έχουμε μάθει να συνυπάρχουμε με παιδιά που παλιότερα νομίζαμε ότι ήταν διαφορετικά, λόγω θρησκείας ή εμφάνισης, έχουμε έρθει κοντά τους και είναι μια μοναδική εμπειρία|, τόνισε η μαθήτρια.
Η Εβελίνα Καραβασίλη επισκέφθηκε ένα χωριό της Πορτογαλίας και διαπίστωσε ότι το σχολείο ήταν αρκετά διαφορετικό απ’ ότι στην Ελλάδα, ενώ τα παιδιά ήταν γεμάτα ζωντάνια, όπως και εδώ.
Περισσότερες γνώσεις τα Ελληνόπουλα
Η Ελένη Κοντού, επισκέφθηκε επίσης την Πορτογαλία, όπου γνώρισε νέους μαθητές, έναν άλλον πολιτισμό, η οποία διαπίστωσε διαφορές στο σχολικό χώρο και στο επίπεδο μόρφωσης.
«Ενώ ο εκπαιδευτικός τους χώρος είναι ανώτερος απ’ ότι στην Ελλάδα σε σχέση με τον τεχνολογικό εξοπλισμό, το επίπεδο μόρφωσης είναι σαφώς χαμηλότερο, φαίνεται ότι οι μαθητές δεν έχουν τις ίδιες γνώσεις, δεν είναι τόσο φιλομαθείς όσο τα Ελληνόπουλα και, τέλος, ενώ στην Ελλάδα θεωρείται στάνταρντ η γνώση 2-3 ξένων γλωσσών, εκεί τα παιδιά περιορίζονται μόνο στη μητρική τους γλώσσα», ανέφερε χαρακτηριστικά η μαθήτρια.
Η Ελένη Κοντού συμμετείχε σε έρευνα για την μαθητική διαρροή και σύμφωνα με την ίδια, το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο έντονο στην Ελλάδα, ενώ οι κύριοι λόγοι εγκατάλειψης του σχολείου είναι το bullying, τα οικονομικά προβλήματα, σε προβλήματα με τους γονείς και στις σχέσεις τους με τους καθηγητές.  

   

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου