Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Απ ΄το Δημοτικό μέχρι το Γυμνάσιο περιστατικά bullying στη Μαγνησία


Όπως τονίστηκε σε επιστημονική ημερίδα για ενημέρωση διευθυντών και δασκάλων


Το γεγονός ότι φαινόμενα ενδοσχολικού εκφοβισμού και βίας παρατηρoύνται σε μικρό αριθμό, κυρίως στα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια της Μαγνησίας, αλλά όχι και στα Λύκεια, επισημάνθηκε σε ημερίδα που έγινε χθες στο ΤΕΕ από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και το «Κέντρο πρόληψης Πρόταση Ζωής».
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση στην οποία την Ένωση εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Ηλίας Κουτσερής και η Έφορος Μαρία Μαρίτση, τα περιστατικά που είναι συγκεκριμένα καθαρού σχολικού εκφοβισμού είναι ελάχιστα στη Μαγνησία, που περιορίζονται σε λεκτική βία και σε περιπτώσεις διαδικτυακής βίας. 


                                                                                                            
Εκ μέρους του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της ΔΔΕ, τα φαινόμενα αυτά, γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν και να εξαλειφθούν με ενημέρωση - πρόληψη και ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών, δημιουργία ομάδων, ενώ δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες για να γίνουν περισσότερο ομαδικά και να κοινωνικοποιούνται.  



Τα συμπτώματα

Ο Αντώνης Πλαγεράς, υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού, επισήμανε ότι τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού είναι κυρίως ο αποκλεισμός από μια κοινωνική ομάδα μαθητών και η συναισθηματική πίεση και πρόσθεσε ότι οι μαθητές πρέπει να μιλήσουν και να εξωτερικεύσουν το πρόβλημά τους, είτε είναι θύματα, είτε παρατηρητές, στους γονείς τους ή στους εκπαιδευτικούς. 
Σύμφωνα με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων, το Bullying παρατηρείται σε παιδιά μέχρι και Α’ Γυμνασίου, ενώ από το Λύκειο η κατάσταση διορθώνεται γιατί τα παιδιά έχουν άλλους στόχους, ενώ αν ένα παιδί πέσει θύμα εκφοβισμού αλλάζει η συμπεριφορά του στην καθημερινότητα, δεν έχει όρεξη και ενδιαφέροντα, αρχίζει να κλείνεται στον εαυτό του.
Μεγάλο το πρόβλημα
Ο αντιπρόεδρος της «Πρότασης Ζωής» Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, υποστήριξε από την πλευρά του ότι στη Μαγνησία είναι μεγάλο το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι εκφοβισμός υπάρχει σε όλες τις ηλικίες, στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Τώρα όμως τα παιδιά, έχουν το θάρρος να το πουν, ενώ κάποτε έκρυβαν τέτοια περιστατικά», τόνισε και εκτίμησε ότι το φαινόμενο είναι σε έξαρση.
Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Πολύζος, δήλωσε πως ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. «Θέλουμε ο κάθε μαθητής να νιώθει τον χώρο του σχολείου ως έναν χώρο ασφαλή και ο ίδιος πλήρως αποδεκτός. Φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, σε οποιαδήποτε μορφή του, έχουμε καθημερινά. Μέσα από τη σημερινή ημερίδα θέλουμε να δούμε τις καλές πρακτικές με τις οποίες μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε.
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης χαρακτήρισε σημαντική την ημερίδα. «Όλοι μαζί θα επιμορφωθούμε και θα δράσουμε για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου που δηλητηριάζει τις παιδικές καρδιές.
Δήλωσε επίσης πως τα φαινόμενα του bullying είναι πολύ περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε, καθώς μεγάλος αριθμός δεν φτάνει ποτέ στις υπηρεσίες, ούτε καν στις παρέες των μαθητών.
Ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο
Ο δικηγόρος Νίκος Παπαπέτρος μίλησε για το νομικό πλαίσιο που διέπει τον σχολικό εκφοβισμό. Η νομοθετική τροποποίηση έγινε το 2015, όπως είπε, και το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο.  «Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη πρέπει να είναι η έσχατη λύση, τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι καλύτερα το πρόβλημα να λυθεί στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος, ενώ εκτίμησε ότι δεν είναι πολλά τα περιστατικά στην περιοχή μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου